Monday, August 4, 2008

Vad är att göra ingenting?

Vad är att göra ingenting? Är det att sitta på en stol och titta ut i tomma intet? Eller att ligga på sin säng och titta i taket? Eller är beror det på vad man vill uppnå med att göra ingenting? Om jag är alldeles trött i hela huvudet och inte kan följa en text i en bok, är att göra ingenting på en annan sak än om jag mår bra? Om jag har tänkt att göra ingenting en hel dag, är det då ok att sätta mig på altanen och sticka samtidigt som jag dricker en kopp kaffe? Spelar det någon roll för någon annan än mig själv vad jag i detta nu definierar vad det innebär att göra ingenting? Om jag är en person som ska lära mig att inte göra tusen saker på en gång, lära mig att sitta ner och inte göra någonting, behöver jag då gå till det extrema och verkligen bara sitta på min stol och titta rakt framför mig och bara bekämpa mina infall till att påbörja nya saker hela tiden.

Jag behöver nog jobba lite med att sluta hänga upp mig på hur jag ska definiera olika saker hela tiden. Jag behöver öva på att bara glida med i tillvaron. Njuta mer. Av livet.

2 comments:

Anders said...

Det där måste ju bero på situationen. Lever man i 180 med höga krav (egna eller andras) kan "ingenting" vara att läsa en bok, påta i trädgården, eller meka med bilen lika väl som att ligga rätt up och ner och stirra i taket. Så länge det sker kravlöst.
I vilket fall tycker jag det låter lysande att du skall "glida med" mer, lycka till!

Angelica said...

Kravlöst.
Det var nog en bra sammanfattning av hur det hela "ska" gå till. Problemet är nog bara att jag kan sätta upp krav vid alla möjliga tillfällen och sammanhang. Sitter jag och läser så "måste" jag läsa ett visst antal sidor. Sitter jag och stickar "måste" jag sticka ett visst antal varv. Det är nästan så det gränsar till tvångstankar.