Friday, December 12, 2008

Dela med sig av kunskap

Jag har ett dilemma. Jag tycker att det är kul att dela med mig av min kunskap (t.ex. inom fotografering), men sen när jag väl har gjort det så känns det lite jobbigt att den andra personen har samma kunskap som jag. Jag har svårt att hantera att andra lär sig och "kommer ikapp" mig. Det känns som att jag då måste lära mig nya saker, så att jag hela tiden ligger ett steg före. Speciellt jobbigt blir det ju då när det är en relativ nybörjare som jag hjälper, de suger ju oftast upp saker som svampar på ett annat sätt än själv.
Svårt att hantera konkurrens (som iofs bara finns i mitt huvud), svårt att låta bli att jämföra sig med andra.

2 comments:

Anonymous said...

Hej hopp!

Du kanske skulle ha nån nytta av att kolla denna länk apropå det där med behovet av att "veta bäst" och det besvärliga i att sedan känna sig "underlägsen" när andra, så att säga, fräser förbi en själv i sin "lårande- och kompetenskurva": http://sv.wikipedia.org/wiki/Erik_H._Erikson ?
Studera särskilt punkt 4 i de båda listorna som finns där ;). Jag stötte på Erik Homburger Erikson första gången 1999 när jag pluggade psykologi i Jönköping, och där formulerades det väl något annorlunda. Om jag minns rätt nåt i stil med "Jag är vad jag kan". Och blir det någon slags "brist", "störning" eller nåt i den fasen av den personliga utvecklingen så tenderar man att, så att säga, fastna i den fasen tills man någon gång lyckas "reda ut knuten"... För egen del tänker jag på föräldrars oförmåga ibland att uppskatta sådana förmågor hos barnet som INTE överensstämmer med deras egen förmåga och intressen. Alltså, att kunna berömma och stötta ett barn som, så att säga, hittat sin egen väg och i och med denna egna väg inte bekräftar den vuxnes väg... Förmår inte då den vuxne att bortse från sitt eget bekräftelsebehov och ge beröm och stötta barnet, så kan det lätt skapas ett inre "vacuum" hos barnet... Alltså en slags "störning" eller vad man nu väljer att kalla det... Vad tänker du om det?

Trevlig lucia!

Angelica said...

Verkar ju hur intressant som helst. Tack för tipset! Kanske lite "lätt" läsning inför julhelgen jag borde ta mig igenom :).