Saturday, May 26, 2007

Tips för mindre stress på jobbet

Vad kan man göra om man upplever stress på jobbet, men inte har bränt ut sig? Det finns en hel del att göra, jag tänkte våga mig på att lista en del grejer som jag har kommit på. Eftersom jag jobbar inom mjukvaruindustrin så kanske det blir lite datornördigt ibland, vi får se.

Utan inbördes ordning

* Om du har tillgång till webmail, sluta läsa mailen hemifrån. Om du har svårt att sluta, låt din dator vara igång på jobbet när du går hem och låt mailprogrammet där hämta mailen (funkar förstås bara om du kör mailvarianten som hämtar ner mailen till din dator istället för att låta dem vara kvar på mailservern).

* Be chefen plocka bort dig från så många maillistor som möjligt. Om du t.ex. sitter och får mail varje gång en ny bugg läggs in i buggdatabasen, se till att du plockas bort från det. Sätt istället av en viss tid per dag, eller en dag i veckan, för att manuellt gå igenom de buggar som gäller dig.

* Gå inte på alla möten på jobbet. Begränsa dig till att gå på avdelningsmötet. Det är ju förstås bra att synka med din chef först, så att hon/han ser till att du får eventuellt information som berör dig ändå.

* Gå inte på alla sociala aktiviteter på jobbet. Det är trots allt en arbetsplats, och även om det är trevligt att umgås med kollegorna så kan det vara behövligt med en kortare period då du inte hänger med på pubben, go-cart, konferensresa eller vad det nu är som är på gång.

* Om du sitter i kontorslandskap, be att få sitta i ett mindre rum (allra helst ett helt eget). Det är skönt att kunna stänga dörren för att slippa folk som pratar i korridoren, och det är skönt att slippa pressen att vara social och prata med de andra som man delar rum med. I värsta fall kan du dela rum med någon som högt refererar artiklar i tidningar på nätet.

* Sätt mobilen på timern, så att den piper en gång i timmen (förhoppningsvis går det att göra på en enkelt sätt, jag har inte provat med min egen). När den piper, släpp det du gör och ta en promenad i kontoret. Eller sätt på en instumental låt (själv tycker jag att Månskenssonaten funkar bra) som är 4-5 minuter lång. Sätt dig sedan i stolen och blunda och försök slappna av. Du behöver inte kolla på klockan hela tiden för du vet att låten har en längd som inte är allt för lång. Om det känns jobbigt (om du upplever det som att du smiter från jobbet, att du inte är effektiv då du tar en paus), tänk på alla rökare som tar rökpaus i 5 minuter titt som tätt (nu är jag kanske hård, orättvis och fördomsfull, men då får det vara så). Kan de ta paus, så kan du. Man behöver en paus för att röra kroppen och vila hjärnan. Det kan vara så att man under dessa pauser faktiskt kommer på lösningen på ett problem man grunnat på. När hjärnan inte går för högvarv så funkar den faktiskt lite bättre.

* Be din chef att få slippa sitta i projekt för en viss tid. Om du är på ett ställe som kör långa projekt kan det kanske vara knepigt, men jobbar du med projekt som sträcker sig på ett par veckor borde det funka lättare. Det kan vara skönt med en period utan att jobba under tidspress (för det är ju alltid ny funktionalitet som "måste" fixas, helst tills i går). Försök jobba med saker som inte har någon tidspress på sig.

* Be din chef, eller någon annan som du känner förtroende för, bolla arbetsuppgifter med dig. Det kan vara svårt att veta när en uppgift är lagom bra. Det kan vara bra att lära sig att inte överarbeta saker och ting, att inte vara perfektionist i alla lägen. Låt den andra person avgöra när arbetet är klart. Efter att ha gjort det ett par gånger så blir det lättare att känna själv när en uppgift är lagom bra.

* Träna på att skriva långsamt på tangentbordet. Att sluta skriva i racerfart kan göra att man inte skruvar upp sig själv i ett högt tempo

* Gå ner i arbetstid för en period. Kanske inte minskar din upplevda stress de timmar du är på jobbet, men att jobba färre timmar ger dig mer tid hemma och mer tid för återhämtning. Det tar på krafterna att försöka ändra på ett invant beteende. Kanske att färre antal timmar gör så att du kan flytta över en del arbetsuppgifter på andra, så du inte försöker göra 100% jobb på 80% tid.

* Sluta med att erbjuda dig att ta tag i saker. Om det är en fest som ska ordnas på jobbet, låt bli att hjälpa till. Om ett protokoll ska skrivas på ett möte, låt bli att erbjuda dig att skriva det. Överhuvudtaget, låt bli att erbjuda dig att hjälpa till. Efter ett tag kan du förmodligen notera att folk blir snabbare och snabbare på att erbjuda sig att göra saker när du är med på ett möte. En teori jag har är att folk är så vana vid att du alltid tar på dig att göra extrajobb så de räknar med att du alltid gör det. När du sedan slutar att ta på dig extrajobbet så tar det ett tag innan de fattar det, och innan de själva vågar erbjuda sig att göra det. Det kan nämligen vara så att du, utan att tänka på det och menar det, skrämmer bort andra genom att göra saker så perfekt att ingen vågar sig på samma sak. Det kan även vara så att du skrämmer bort folk genom att vara aggressiv och tycka att den enda som kan göra ett perfekt jobb är just du. Om dina kollegor vet att du har problem med stress kan det öka chanserna att de tar "dina" extrauppgifter i ett försök att minska din arbetsbelastning. Men då gäller det att du först släpper greppet och vågar släppa in dom.

Om någon har andra bra förslag, tveka inte att lägga in det som en kommentar på den här posten.

No comments: