Sunday, February 4, 2007

Symptom

Det finns massor med symptom på att man håller på att bränna ut sig. Det som gör det så knepigt att själv känna att man är fel ute är att man gradvis vänjer sig vid nya symptom. Det dyker inte upp alla över en natt, utan de liksom smyger sig på.

*Trötthet eller utmattning som inte ger med sig trots att man sover mycket (kanske merparten av dygnet)
*Sömnsvårighet. Man kan ha svårt att somna, man kan även vakna om nätterna och ha svårt att somna om
*Köldfrossa. Kan komma om nätterna. När man vaknar kan man ha ont i hela kroppen för att man har legat krampaktigt i fosterställning mestadelen av natten.
*Ökad infektionskänslighget
*Ökad smärtkänslighet
*Problem med muskler, mage och tarm
*Nedstämdhet
*Minnesstörningar. Man kan ha svårt att lära sig nya saker och svårt att komma åt sånt man redan har lärt sig
*Låg stresstolerans (om man blir utsatt för stress, t.ex. man har en tid att passa, så kan en del symptom bli tydligare)
*Irritabilitet
*Överkänslighet för ljud och ljus
*Yrsel
*Tunnelseende
*Minskad aptit på mat. Eller tvärtom, man äter mer än vanligt, mer godis än vanligt.
*Stickningar i huden
*Hjärklappning. Dels kan man uppleva att hjärtat slår snabbare, dels att det slår hårdare än vanligt. Man kan liksom känna varje hjärslag i bröstkorgen.
*Dålig fysisk kondition. Man kan ha samma känsla i kroppen som dagen efter hög feber. Att ta sig uppför den enklaste uppförsbacke under en promenad kan kännas som ett maratonlopp.

Man kan ha en eller flera samtidigt, symptomen kan komma och gå beroende på hur man mår (även när man väl har blivit sjukskriven).

När man väl har insett att man inte mår så bra så vill man, som den typ A man förmodligen är, raskt bli av med dem alla på en gång. Nu har man ju insett vad som är problemet, så nu borde man ju snabbt och effektivt kunna bli av med dom. Riktigt så enkelt är det inte. Det tar tid att bli av med dom. En del försvinner snabbare än ändra, en del kommer tillbaka. Att få tillbaka gamla symptom kan vara jobbigt och kan bidra till att man glider in i en lätt (eller djupare i den man har) depression.

No comments: